Besøk

Helgeland har høy oppdretts-kompetanse

Ansatte fra syv forskjellige avdelinger innen departementet besøkte oppdrettsbedrifter på Lovund, Sandnessjøen og Dønna. I en pressemelding fortelles at hvert år besøker ansatte fra departementet ulike bedrifter rundt om i landet.

– Det er viktig å knytte kontakt med de som står for verdiskapningen i Norge, bli kjent med deres utfordringer og høre hvordan vi kan legge bedre til rette for utvikling og nyskapning. Det er jo disse bedriftene som skal gjennomføre mye av de vi vedtar, sier Lise Nordtøen fra departementet.

Imponerende vekst

At oppdrettsnæringen er viktig og vokser raskt, er ingen hemmelig, men tempoet og ringvirkningene imponerer. –LetSea har jo vokst fra 12 til 112 forsøksmerder på få år. De har blitt en av de fremste kompetansemiljøene og har stor betydning for andre bedrifter som er knyttet til utvikling av næringen. De jobber bredt, og blir en viktig samtale- og samarbeidspartner for oss som jobber med rammene for havbruksnæringen, forteller Nordøen. Hun innrømmer også at besøket ga en liten aha-opplevelse: -Vi har jo lett for å tro at forskning foregår i laboratorier, men her er en bedrift som forsker i den daglige produksjonen, nærmest ute i merdekanten og det er tydeligvis en suksessfaktor.

Bygger kompetanse

Under besøket fortalte styrelederen i LetSea, Per Kristian Nordøy, om bedriftens utfordringer. -Dette er en høyteknologisk næring med høyt utdannede fagfolk som også er ettertraktet for andre næringer og regionen. Skal vi få disse til å velge Helgeland og havbruk, så må forholdene legges til rette. Nordøy la vekt på god infrastruktur og forutsigbarhet som vesentlig for utvikling av oppdrettsnæringen. Skal vi rekruttere nye medarbeidere, så er boliger, kommunikasjoner, skolevesen og sykehus avgjørende.

– Ved utgangen av året, vil LetSea alene ha investert rundt 100 millioner kroner i anlegg og infrastruktur i løpet av de siste årene, fortalte Nordøy.

Forutsigbar framtid

Oppdrettsnæringen har vokst rakt og forskningen må holde tritt med utviklingen. –Både bedriften og våre ansatte må ha en forutsigbar framtid for å kunne satse. Vi trenger rask og korrekt behandling av søknader og tillatelser, tilgjengelig kapital og muligheter for støtte til forskningsprosjekter. –Derfor er det viktig for oss som vet hvor skoen trykker å komme i en god dialog med de som bestemmer, og departementets folk var så avgjort lydhøre, sier Nordøy til slutt.

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.