LetSea åpner for forsøk i små kar

Norges største forsøks- og forskningssenter for havbruk, LetSea på Dønna, utvider nå forsøksfasilitetene. LetSea har lenge vært ledende innen forsøk i sjø, noe som gjør at hypoteser og resultater lett lar seg overføre til full kommersiell drift. Nå starter LetSea også forsøk i små kar på land, som har vært etterspurt av flere.

Med installasjon av en serie mindre kar, dekker forskerne hele spekteret fra de største til de minste tankene. Det åpner for enklere og kortere forsøk, flere kontrollforsøk og nye muligheter innenfor testing med laksesmolt.

– Det er ikke mange som kan tilby det totale spekteret av forsøksfasiliteter, slik vi gjør nå, forteller Henriette Hanssen, som leder forsøksstasjonen på Dønna.

Dekker spekteret

Forsøks- og forskningssenteret på Dønna utvides og opprustes i disse dager for også å kunne tilby lokaler og utstyr til andre bedrifter som arbeider innenfor det samme fagfeltet. På Dønna dekker LetSea hele spekteret av næringens behov med alle nødvendige fasiliteter som forsøks- og fullskala merder i sjø, 2 RAS-anlegg og ca. 100 kar med ulike kapasiteter på land og egen våtlab. Senteret har vanninntak fra 137 meters dyp og en bygningsmasse på nær 4.000 kvadratmeter.

Mange variabler

Med små kar kan LetSea lettere gjennomføre forsøk som bl.a. omfatter testing av ulike betingelser og raske miljøskift. Det blir lettere å gjøre mindre, kontrollerte forsøk av smoltifisering; fiskens reaksjoner på overgang fra ferskvann til sjø. Effekten av ulike vannkvaliteter og temperaturer, resirkulasjonssystemer og fôroppsamling er også aktuelle områder som det nå blir lettere å undersøke nærmere.

– Det er alltid behov for å prøve ut ulike teknologiske løsninger og biologiske variabler innenfor oppdrettsnæringen, og vi tror dette vil vokse kraftig i de neste årene. Da er det behov for fasiliteter som er raske og sette opp, slik at mange teorier kan testes ut på kort tid, avslutter Hanssen.

Kontakt:        
Henriette Hanssen – Tel 975 48 660 – epost: henriette@letsea.no
Vebjørn Ulvang  – Tel 916 02 179 – epost: vebjorn@letsea.no

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.